dinsdag 25 mei 2010

Domeinnaam registreren

Wat is een domeinnaam?

De opbouw van een domeinnaam is als volgt: subdomein.hoofddomein.tld Hierbij is 'hoofddomein' de naam die u wenst en 'tld' de zogenaamde extensie, zoals .nl, .com etc. Dus bijvoorbeeld: domeinnaam.nl is een prima domeinnaam. www.domeinnaam.nl is alweer een subdomein: het subdomein 'www' voor het domein 'domeinnaam.nl'.
Ieder subdomein van een domeinnaam kan verwijzen naar een IP adres. Domeinnamen zijn in het leven geroepen omdat een domeinnaam veel makkelijker te onthouden is dan een IP adres.

Registratie van domeinnaam

Zowel particuliere personen als bedrijven mogen een domeinnaam als combinatie van een naam met een TLD registreren.
De meeste TLD's maken gebruik van een registry-registrar-model. De TLD-operator (registry) verleent hierbij de mogelijkheid aan diverse bedrijven (de registrars) om wijzigingen in het TLD aan te maken. Een registrar kan nieuwe domeinnamen aanvragen en de Whois-informatie en nameservers van de domeinnamen bepalen. Deze opzet heeft het voordeel dat de domeinhouders (vaak miljoenen bij bekende TLD's) niet direct zaken hoeven te doen met de TLD-operators. Een registrar betaalt voor het recht om domeinnamen te registreren meestal een vast periodiek bedrag plus een bedrag per domeinnaam.

Hoeveel domeinnamen zijn er al geregisteerd in Nederland?

Eind 2009 waren er in Nederland ruim 3,6 miljoen .nl domeinnamen geregisteerd. Voor een klein land is dat enorm. Om dit aantal in perspectief te plaatsen: Belgie had destijds ongeveer 975.000 geregistreerde .be domeinen, Frankrijk 1.6 miljoen .fr domeinen en Duitsland 13.3 miljoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten